Green Team Twente is een studententeam van de Universiteit van Twente, gespecialiseerd in duurzame mobiliteit. Zij ontwerpen, bouwen en racen één van de zuinigste waterstofauto’s ter wereld. Zij laten zien dat je weinig brandstof nodig hebt om ver te komen (>900km/L). Dit jaar zullen ze dit wederom laten zien bij de meest prestigieuze studenten eco-race van de wereld, de Shell Eco-Marathon 2019 in Londen.
Green Team Twente
Green Team Twente is een internationaal en multidisciplinair team van de Universiteit Twente, bestaande uit 21 toegewijde studenten. De leden van Green Team Twente zijn verdeeld over verschillende subteams: Management, Communicatie en de technische teams, namelijk Mechanisch, Strategie, Elektrisch en Waterstof. Green Team Twente zal strijden tegen de 200 beste studententeams uit Europa voor de titel van zuinigste auto. Elk team moet het parcours afleggen binnen een bepaalde tijd, waarna het brandstof verbruik wordt gemeten. Green Team Twente draait al vele jaren mee in de top, en ook dit jaar streven ze er naar om de overwinningen in 2012 en 2017 te evenaren.
Duurzame missie
Green Team Twente is een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit. Zij ontwerpen, bouwen en racen met één van de zuinigste waterstof auto’s van de wereld. Het studententeam gelooft in waterstof als antwoord op de groeiende vraag naar nieuwe brandstoffen. Geen broeikasgassen, enkel waterdamp als uitlaat, snel tanken en veilige opslag: waterstof heeft het allemaal! Als één van de technische studententeams in de top van de wereld verleggen zij de grenzen van de waterstof mobiliteit.
Uitdaging; Het 3D printen van onderdelen
Het team heeft vaak slimme oplossingen nodig om bijvoorbeeld onderdelen in de auto te bevestigen. Deze worden dan met behulp van de 3D printer gemaakt. 3D-printers zijn echter serieuze brandrisico's. Saval is benaderd om met een slimme oplossing te komen om de printer te beschermen tegen brandgevaar.
Veel voorkomende oorzaken van brand bij 3D printers
+ Voeding van lage kwaliteit
+ Kortsluiting op het moederbord
+ Oververhitting van het verwarmingselement
+ Slecht gefixeerde thermistor
+ Gebruik van lage kwaliteit of te dunne kabels
Oplossing; Reflex blussysteem met drukschakelaar
Voor de afgesloten 3D printer hebben wij een 1 kilogram Reflex blussysteem geleverd gevuld met Novec 1230 blusgas. Deze uitvoering heeft een bluscapaciteit van 1,7 m³ en de drukschakelaar kan bovendien de 3D printer uitschakelen, zodat erger leed voorkomen wordt.