1. Waarom moet ik mijn brandmeldinstallatie jaarlijks onderhouden?
Volgens het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) is het jaarlijkse onderhoud van een brandmeldinstallatie verplicht om de veiligheid van gebouwen te waarborgen. De BBL stelt dat alle veiligheidsinstallaties, waaronder brandmeldinstallaties, goed moeten functioneren en voldoen aan de eisen in NEN 2654-1. Jaarlijks onderhoud is noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de installatie te garanderen, zodat deze in geval van nood effectief kan reageren en de veiligheid van bewoners, bezoekers en medewerkers gewaarborgd blijft.
Plan jaarlijks onderhoud in
2. Waarom moet mijn brandmeldinstallatie worden gecertificeerd?
Het certificeren van je brandmeldinstallatie is belangrijk om aan te tonen dat de installatie voldoet aan de wettelijke eisen en normen, zoals vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Certificering biedt zekerheid dat het systeem correct is geïnstalleerd, onderhouden en goed functioneert. Het verkleint ook de aansprakelijkheid bij calamiteiten en is vaak een vereiste voor verzekeringen en gebruiksvergunningen. Zonder certificering loop je het risico op boetes en kan het gebouw als onveilig worden beschouwd door de toezichthouder. Daarnaast is onderhoud aan een brandmeldinstallatie specialistisch werk, waarbij de onderhoudsdeskundige (technicus) moet beschikken over de juiste vakbekwaamheid, procedures en kunnen de juiste handelingen verrichten om de brandmeldinstallatie in nominale staat te brengen. Als de installatie is voorzien van een certificaat, kan worden aangetoond dat men aan de zorgplicht heeft voldaan.
3. Wat doen jullie tijdens het jaarlijks preventief onderhoud?
Vaststellen of de componenten van de brandmeldinstallatie afwijken van de nominale staat. Dit betekent dat automatische melders, handbrandmelders, nevenindicatoren, sturingen, doormeldingen en (brandweer)panelen functioneel worden getest conform de voorschriften van de fabrikant. Daarnaast wordt beoordeeld of de huidige projectie nog overeenkomst met de huidige situatie en voldoet aan de vastgelegde uitgangspunten (PvE). Uitwisselen van onderdelen om de installatie weer in nominale staat te brengen. Meten van de noodstroomvoorziening en controleren met het onderhoudscontract. Alle werkzaamheden voldoen aan de NEN 2654 deel 1, om de nominale staat van de brandmeldinstallatie te garanderen.