Om te beginnen is het goed om te zeggen dat de eigenaar / gebruiker van een gebouw verantwoordelijk is voor de brandveiligheid van het gebouw en voor de brandveiligheid in het gebouw. Het moet minimaal voldoen aan de relevante wet- en regelgeving.
Wet- en regelgeving
Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Het Bouwbesluit bevat voorschriften voor verschillende onderwerpen gerelateerd aan de bouw en gebruik van het gebouw, waaronder brandveiligheid. In het Bouwbesluit staat niet centraal de eventuele schade of continuïteit van een organisatie.
De gemeente speelt hierin een belangrijke rol. Zij hebben, als bevoegd gezag, wettelijke toezichts- en handhavingstaken. De gemeente schakelt vaak de brandweer in als adviseur ter ondersteuning van deze taken. Daarmee verandert ook de rol van de brandweer, er is een verschuiving van repressief naar preventief handelen.
Daarnaast heeft de eigenaar / gebruiker van het gebouw te maken met verzekeraars. Het belang van de verzekeraar is meer gericht op schadebeperking en continuïteit, waardoor de benadering van brandveiligheid verandert.
Wet- en regelgeving vs. Realiteit
Een gebouw kan voldoen aan de relevante wet- en regelgeving maar nog steeds grote risico's lopen. Bijvoorbeeld: volgens het Bouwbesluit mag een compartiment maximaal 1000 of 2500 m2 zijn, want dan zou een brand nog beheersbaar zijn met inzet van een repressieve dienst.
Maar er wordt te weinig rekening gehouden met de inhoud van dat compartiment, zoals een productielijn met een verhoogd brandrisico. Hier is de eigenaar / gebruiker verantwoordelijk voor.
Risicogestuurde brandveiligheid
Uiteindelijk gaat het om de beheersing van de aanwezige risico’s. Wij kijken naar de specifieke risico’s per gebouw of organisatie. De risico’s kunnen verschillende oorzaken hebben: omgeving, menselijk gedrag, opslag, gebruik, enz. Want voldoen aan de wet- en regelgeving is geen garantie voor voldoende brandveiligheid. Wij zijn er daarom van overtuigd dat een risicogestuurde aanpak het meest effectief is en zeker meer brandveiligheid biedt.
Wij hebben een methode ontwikkeld om alle risico’s te inventariseren. Met dat inzicht kunnen we door verschillende oplossingen in te zetten zien welk effect dat heeft.
1. Interviews
De eerste stap zijn interviews met eigenaar, gebruiker, ondernemer, enz. Mensen die het complete productieproces, gebruik en de omgeving kennen, bijbehorende risico’s en de worst case scenario's kunnen beschrijven. Dit is een belangrijk onderdeel van het proces, omdat elke sector en elk bedrijf anders is.
2. Scan
Op basis van deze interviews inventariseren wij de factoren en risico’s. De scan is ingedeeld in bouwkundige, installatietechnische en organisatorische risico’s. Daartegenover zetten we verschillende oplossingen. De factoren, risico’s en oplossingen wordt uitgedrukt in percentages. De scan kan inhoudelijk eenvoudig zijn of zeer uitgebreid.