• Nieuws
  • Brandblusser
  • Kennisdeling
  • Brandveiligheid

Waarvoor dienen die rode kasten aan de buitenkant van gebouwen?

  • 06 december 2022

Je kent ze vast wel, die rode kasten aan de gevel van hogere gebouwen. Vrijwel altijd voorzien van een witte sticker met een zwarte B erop. Maar voor dienen deze gevelkasten nou eigenlijk?

waarvoor dienen die rode kasten aan de buitenkant van gebouwen 2

Je kent ze vast wel, die rode kasten aan de gevel van hogere gebouwen. Vrijwel altijd voorzien van een witte sticker met een zwarte B erop. Maar waarvoor dienen deze gevelkasten nou eigenlijk?

Kortgezegd: Dit zijn aansluitpunten of voedingspunten voor de brandweer om op hoger of moeilijk bereikbaar gelegen gebieden in een gebouw bluswater aan te kunnen voeren. Het hebben van een droge blusleiding is wettelijk bepaald.

In hoge of uitgestrekte gebouwen moeten speciale brandbeveiligingsvoorzieningen worden aangebracht. Eén van die speciale voorzieningen is een droge blusleiding (of stijgleiding), waarmee de brandweer grote hoeveelheden bluswater kan transporteren zonder door het gehele gebouw brandweerslangen te hoeven uitrollen. De blusleiding staat voordat deze gebruikt gaat worden droog, vandaar de naam.

Wanneer dient een gebouw een droge blusleiding te hebben?

Elk gebouw hoger dan 20 meter moet voorzien zijn van een droge blusleiding. Bovendien moet vanaf elk punt in het gebouw binnen 50 meter een aansluiting voor brandslangen bereikbaar zijn. In zeer uitgestrekte gebouwen kunnen daarom meerdere blusleidingen aanwezig zijn. Elk met
zijn eigen voedingsaansluiting en meerdere aansluitpunten. Voor gebouwen die moeilijk bereikbaar zijn voor de brandweer, en lager dan 20 meter, kan ook geëist worden deze te voorzien van een droge blusleiding.

Een droge blusleiding moet voldoen aan de NEN 1594. Deze norm benoemd o.a. de drukbestendigheid, de onbrandbaarheid van het materiaal van de leiding, de soorten koppelingen, het onderhoud, de aanduiding van de brandslangaansluitingen (pictogrammen) en de aanduiding van de voedingsaansluitingen (gevelkast).

 

Bij een standaard droge blusleiding behoren minimaal de volgende onderdelen:

Onderhoud van de droge blusleiding

Droge blusleidingen moeten jaarlijks geïnspecteerd worden en bovendien bij oplevering, en verder elke 5 jaar, hydrostatisch beproefd worden volgens NEN 1594. Na goedkeuring verstrekken wij een certificaat en testrapport. Is jouw droge blusleiding aan onderhoud toe? Wij verzorgen dit graag voor je. Kijk hier voor meer info.

Deel dit artikel